GYŐR ZÖLD LESZ – VAGY NEM LESZ

GYŐR ZÖLD LESZ – VAGY NEM LESZ

2019.08.16. ÁLLÁSPONT Környezet 0

„A természetnek (…) ügyvédre van szüksége, mely az állam és a gazdaság szféráján kívül található. (…) Ki más védhetné meg ezt a közjószágot, mint azok, akik a természetet nem csupán eszköznek tekintik, hanem szellemi inspirációt, érzelmi tapasztalatok forrását, esztétikai ítéletek tárgyát látják benne?”
/Klaus Eder/ *

(forrás: National Geographic)

Az elmúlt évtizedek folyományaként egyértelművé vált, hogy a nagyrészt emberi közreműködés és tevékenység hatására fellépő globális klímaváltozás miatt a XXI. század egyik legnagyobb kihívása a klímapolitika mikénti alakítása lesz. Az éghajlatváltozás jelentős környezeti, társadalmi, politikai, gazdasági, menekültügyi, biztonsági és fenntarthatósági vonatkozásokkal bír. Mi, győri polgárok sem maradhatunk tétlenek, hiszen Magyarország is a klímaváltozás miatt veszélyeztetett országok között szerepel.

Az ATLO kutatói Budapest és négy megyeszékhely (Miskolc, Pécs, Szeged és Szombathely) átlaghőmérsékleti változásait kutatva arra az eredményre jutottak, hogy az elmúlt évtizedekben egyértelműen nőtt a meleg – az emberi hőérzetet tekintve kifejezetten forró – napok száma, míg a kifejezetten hideg napok száma csökkenő tendenciát mutat. 1901 óta a tíz rekord-hőmérsékletű évből kilenc 2007 utánra esett, a melegrekordok pedig szinte napról napra megdőlnek. A 2018-as esztendő mind a négy megyeszékhely vonatkozásában a legmelegebb évnek bizonyult, és a saját bőrünkön éreztük, hogy a helyzet Győrben sem alakult másként.

Minderre figyelemmel az alábbi programpontok megvalósításáért fogunk küzdeni a közgyűlésben.

Több európai országhoz (Egyesült Királyság, Francia Köztársaság) és önkormányzati képviselőtestülethez (pl. a németországi Konstanz, Aachen, Kiel, Saarbrücken) hasonlóan kezdeményezni fogjuk a klímavédelmi szükséghelyzet kihirdetését. Kezdeményezni fogjuk, hogy a klímavédelmi szükséghelyzetet kihirdető határozat legalább az alábbi vállalásokat tartalmazza. A városvezetésnek minden döntés esetén meg kell vizsgálnia a tervezett intézkedés lehetséges éghajlati és környezeti hatását, és az ökológiai fenntarthatóság elvének leginkább megfelelő megoldást kell választania.

A klímavédelmi tervnek a konkrét kibocsátás-csökkentési célok meghatározását is magában kell foglalnia. Az átfogó intézkedéscsomag leginkább a közlekedés területét fogja érinteni. Vonzóvá kell tenni a közösségi közlekedést (például egy jelképes 300 forintos napijegy bevezetésével), hogy csökkenteni tudjuk az autóforgalmat. Az elmúlt években kialakított Győr Bike rendszert megtartanánk, sőt drasztikusan növelnénk az ideiglenese használatba vehető kerékpárok számát. Ösztönözni kell a megújuló forrásokra alapozó energiatermelést, és az eddiginél szigorúbb energetikai előírásokat kell bevezetni a lakóépületek felújítása, valamint az új lakásépítések szabályozása során.

Lehetőségeinkhez mérten vállaljuk a szén-dioxid-kibocsátás helyi szintű csökkentését. Támogatni fogjuk – mind helyi, mind közösségi szinten – a kibocsátás-csökkentő kezdeményezéseket, és létre fogunk hozni egy olyan partnerséget, amely az energiahatékony tervezést és építkezéseke segíti, inspirálja.

Energiahatékonyabbá fejlesztjük a jelzőlámpák rendszerét, megújuló energiával látjuk el múzeumainkat, zöldebbé tesszük a tömegközlekedést. Igyekszünk felhasználni az esővizet az öntözési rendszerekben. Az önkormányzati épületekben növelni fogjuk a megújuló forrásokból származó energia arányát az összes energiafelhasználás tekintetében.

A helyi környezettudatos vállalatok, klímabarát tevékenységeket (is) alkalmazó üzletek – így például a Kotyogós Café – számára jelentős támogatást biztosítunk céljaik elérése érdekében.

Javítani igyekszünk a győri polgárok klímaváltozáshoz történő alkalmazkodóképességét. Torontói mintára kidolgozunk egy ún. Hőség Választervet, melynek célja Győr lakosainak védelme az egyre gyakoribbá váló hőséggel és hőhullámokkal szemben. A helyi lakosságot folyamatosan tájékoztatni fogjuk a klímaváltozás várható hatásairól, erősítve bennük a környezettudatosság szemléletmódját.

(forrás: Régi Győr)

Klímakört hozunk létre Győrben. Rendszeres összejöveteleket fogunk tartani, amelyek minden győri és Győr környéki polgár számára nyitottak lesznek. A klímakört biztatni fogjuk, hogy minden évben fogalmazza meg saját céljait. A klímakörön belül különböző közösségi programokat (az éghajlatváltozás témájával kapcsolatos filmvetítés, kirándulás, sporttevékenység) fogunk szervezni.

Csatlakozni fogunk a Klímabarát Települések Szövetségéhez, mely kiemelt prioritásként kezeli, hogy minél több magyarországi település rendelkezzen saját, szakmailag megalapozott klímastratégiával, és segíti a klímaprogramok megvalósítását, és a települések érdekképviseletét a klímavédelmi kérdésekben.

PONGRÁCZ ALEX
2019. augusztus 15.

CIVILEK GYŐRÉRT EGYESÜLET

* Eder, Klaus: A környezetvédelem intézményesülése: az ökológiai diskurzus és a nyilvánosság második átalakulása. Ford.: Boda Zsolt. In Szabó Márton – Kiss Balázs – Boda Zsolt (szerk.): Szövegváltozatok a politikára. Nemzeti Tankönyvkiadó – Universitas, Budapest, 2000, 536.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük