PÜSPÖKERDŐ, AVAGY GYŐR TÜDEJE

PÜSPÖKERDŐ, AVAGY GYŐR TÜDEJE

2019.08.18. Környezet Püspökerdő 0

Sok ember számára elvontnak tűnhet a címbéli megfogalmazás, de meglehetősen ritka adottság, hogy egy magyarországi nagyváros részeként egy ekkora zöldterület álljon rendelkezésre a lakosság számára, melyet ha jól használunk ki, rengeteg lehetőséget biztosít számunkra.

Bár a Püspökerdő gazdasági erdőként van nyilvántartva, eddig is több lehetőség adódott a lakosok számára, hogy egyedül, a barátokkal vagy a családdal elvonuljon ide, és ha csak egy rövid időre is, de elszakadjon a szürke hétköznapoktól és feltöltődjön a város zajától elszigetelve.

Az erdei tisztáson meglévő kisebb-nagyobb csoportos piknikek, szalonnasütések mellett az erdőben kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt lehetősége van a tornapálya és a tanösvény kihasználására, arról nem beszélve, hogy itt nem csak szórakozni lehet, hanem új tudásra szert tenni is. Emellett az erdő rejtett, zeg-zugos ösvényei a város amatőr és rekreatív sportolói számára egyaránt biztosítanak túrázási, futási, kerékpározási, horgászási, vagy az egyéb más sportág képviselőinek kibontakozási és edző helyszínt. Említésre méltó az a tény, hogy a város profi sportegyesületei szintén lehetőségként tekintenek a sporttevékenységük elvégzésére felkészülési, illetve alapozási időszakban. Nem utolsó sorban a Mosoni-Duna, illetve holtágának partszakaszai az erdő szélén a nyári, melegebb hónapokban a strandolók frekventált célpontja.

A fent említett lakossági kihasználás mellett folyik az erdészet erdőgazdálkodása, amely jól tükrözi, hogy a gazdasági és a lakossági szabadidős tevékenység meg tud férni egymással karöltve.

Korábban egyébként a holtági szakasz a töltésekkel kiegészítve másodlagos árvízvédelmi egységként – ártérként – tudott szolgálni a város megvédésére (pl.: 2002-es és 2013-as nagyárvizek). Az összefüggő erdő, a vízpartokkal kiegészülve rengeteg különféle állat- és növényfajnak biztosít élőhelyet, mely nem csak Győrt teszi különlegessé, de zöldfelületének jelentősen nagy szerepe van városunk levegőjének megtisztításában. Tehát a Püspökerdő nem csak Győr gazdasági tevékenységéhez járul hozzá, hanem a lakosság jó egészségi állapotának megőrzését, fejlődését is nagymértékben elősegíti.

Azt gondoljuk, hogy a felsorolt szempontok alapján a Püspökerdő jelen állapotának megtartása elsődleges szempont kell legyen, mivel Győr pótolhatatlan és jelentős ékköve e zöld sziget.

BÍRÓ KÁROLY
2019. augusztus 17.

CIVILEK GYŐRÉRT EGYESÜLET

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük