CENTRAL PARK GYŐRBEN

CENTRAL PARK GYŐRBEN

2019.08.26. ÁLLÁSPONT Püspökerdő 0

Avagy új, de távolról sem kiszolgáltatott szerepben a Püspökerdő

A tősgyökeres győriek pontosan tudják, mennyire fontos a város életében a Püspökerdő, tehát annak megóvása is. Illetve az utóbbi években, évtizedekben Győrbe települt emberek számára is hamar nyilvánvalóvá válhatott ugyanez. Legalább annyira magától értetődő ez, mint amennyire látványosan megszaporodott az utóbbi években a győri és Győr környéki építkezések száma és mértéke. Utóbbi jelenségeketösszekapcsolva vonjuk le a következtetést: mire kell odafigyelnünk az elkövetkező években?

2. katonai felmérés 1819-1869 (forrás: www.mapire.eu)

Ha ránézünk a térképre, azonnal szembetűnik micsoda terjedelmű természeti területről van itt szó. (Keserédes hasonlattal élve talán lehet azt mondani, hogy a Püspökerdő méretével csak az Audi gyár tud vetekedni.)

Továbbá láthatjuk azt is, hogy ha nem számítjuk Győrhöz az agglomerációt és az előbb említett Audi üzemeit, akkor a Püspökerdő a város területének legalább 1/5-e!

Tudhatjuk, tapasztalhatjuk, hogy micsoda növekedésnek indultak a szigetközi falvak is: gyakorlatilag egybenőtt Győrújfalu, Győrzámoly, Győrladamér és Dunaszeg. Már azt is tudjuk, hogy épülni fog egy északnyugati elkerülő, amely közlekedés szempontjából ugyan rendkívül üdvös dolog, azonban az elkerülőknek paradox módon mindig(!) van egy másodlagos hatása is, mégpedig az újabb nagy beruházások és építkezések közelbe vonzása, vagy csábítása.

A fenti vázlatpontokból és a szemléletmód meg nem változtatásából az következik, hogy 1-2 évtized csak, és a Püspökerdő körbe fog épülni! Ez hamar itt lesz és megakadályozni szerintünk nem igazán fogja, vagy tudja semmi. Még egy újabb válság is legfeljebb elodázza a dolgot, de az eredmény ugyanaz lesz. Ezen a ponton tehát visszakanyarodunk a címhez: habár New Yorkot és Győrt nem szokás egy lapon említeni, a Püspökerdő tekintetében azért mégis gondolkodjuk el egy kicsit a Central Park szerepéről és annak esetleges hiányáról, vagy megszüntetéséről, netán beépítéséről. Alighanem tönkre is menne a város a zöld terület nélkül…

(látványterv: Martini Gábor)

Így felmerül a kérdés: vajon mit érdemes tennünk? Jobb, ha hozzá sem érünk többet, és hagyjuk, ahogy van? Vagy az erdőgazdálkodáson kívül ne történjen ott semmilyen fejlesztés?

Mi azt gondoljunk, hogy a Püspökerdőt először is újra kell egyesíteni.

Talán a legnagyobb veszélyben ugyanis a pinnyédi oldal van, miután a 80-as évek közepén az erdőt kettévágták. Pinnyéden, Újvárosban és Szigetben igencsak megvetette a lábát a beruházási kedv, a tehetősebb réteg szívesen költözik ide a belvárosi zsúfoltság elől. Illetve épül a korábban említett elkerülő, tehát a terület nagyon értékes, jól kereshet vele az, akinek semmi sem számít.

(látványterv: Martini Gábor)

Márpedig a Püspökerdő jobb sorsa súlyos közérdek, a városi életet nagyban befolyásoló tényező és ezen szerepe a jövőben csak erősödni fog. Nem szabad elkótyavetyélni. Javasoljuk, hogy csak olyan létesítmények, műtárgyak épülhessenek a területén, amelyek a közérdeket, és nem a magánérdeket – vagy a közérdeknek álcázott magánérdeket – szolgálják.

Újraegyesítés gyanánt épüljön egy híd az átvágott meder felett, mely kizárólag gyalogosokra, és bringásokra van tervezve. Épüljön kilátó, lombkorona-sétány, újabb tanösvény. Legyen arborétum, liget, szabadidő-központ. Nincs szükség ott lakóépületekre, teljes szélességben térkövezett utakra, szállodákra, sportcsarnokokra, vagy autós forgalomra. Ha kissé városiasan is, de hagyjuk meg érintetlennek!

MARTINI GÁBOR
2019. június 22.

CIVILEK GYŐRÉRT EGYESÜLET

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük